facebook twitter youtube Sindicacio

Progressites per Sóller

Menu:


CercadorTúnel de Sóller: corrupció, concessió i repressió, sí; subvenció i rescat, no

progxsoller | 23 Gener, 2013 11:37

| latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com

El grup de consellers del PSM-Iniciativa Verds-Entesa ha presentat mocions al Ple del Consell de Mallorca fins a 3 vegades per demanar el rescat de la concessió del túnel de Sóller i posar fi al peatge del túnel de Sóller. Cap de les tres vegades, la institució presidida per Maria Salom (implicada ja en el seu moment en el cas de corrupció de les obres del túnel), ha aprovat les nostres mocions.


El que sí que es va aprovar el juny de 2012 en el Ple de l’Ajuntament de Sóller, per unanimitat de tots els grups polítics, va ser una moció que reconeix que el peatge del túnel fa que “els habitants de la comarca de Sóller, formada pels municipis de Sóller i Fornalutx, i els visitants, tant mallorquins com forans, es veuen sotmesos a un peatge (l’únic de les Illes Balears) per a poder accedir a casa seva o visitar i gaudir del nostre entorn”, i que “l’economia local es troba en franca desigualtat en front a altres destinacions insulars pel sobrepreu que han de pagar els visitants/turistes que vulguin gaudir de la nostra vall”.


El deute de l’Administració autonòmica amb els qui tenen concedida la subvenció del peatge puja a quasi tres milions d’euros. Els sollerics han protestat pel peatge i per l’impagament de la subvenció diverses vegades, sigui dins el poble, sigui a les portes del peatge, de la mà de la Plataforma Mallorca Lliure de Peatges. I mentre a nosaltres ens reben amb repressió, multes, manca de permís per manifestar-se i donant caràcter “d’autoritat” al personal del túnel, a Madrid s’aboquen 200 milions d’euros públics a les concessionàries de peatges de les autopistes de la capital espanyola (perquè tenen pocs clients i són deficitàries). O es construeix un AVE Madrid-Galícia. Per exemple.

Així, el grup del Consell del PSM-Iniciativa Verds-Entesa ha demanat que en el conveni entre l’Estat i el Consell de Mallorca per a carreteres es pacti una assignació per rescatar la concessió del túnel de Sóller, que es podria fer, a parer nostre, amb devers 14 milions d’euros. Si tenim en compte el que deu el Goven balear de subvenció als sollerics i el que hauria de pagar fins al 2022 (any en què acaba la concessió del túnel), es veu clar que surt més a compte rescatar la subvenció.


Sembla que al PSIB-PSOE tot això no el convenç: va votar en contra de la nostra proposta de rescatar la concessió del túnel, i ens parla de voler totes les inversions en carreteres que es pactin amb Madrid en el conveni de carreteres.


Nosaltres, però, pensam que no cal fer inversions com ara la Segona Via de Cintura de Palma (amb la qual els socialistes sí que estan d’acord), per dos motius: a) pot passar que es comencin unes obres i que llavors des de Madrid no arribin els diners pactats i que l’obra quedi a mig fer, com ha passat a Catalunya amb diverses obres públiques o a Palma amb el Palau de Congressos, i b) per l’evident consum de territori que significa. ¿És que per a Mallorca només poden arribar doblers per fer més carreteres noves, i no per a trens (com el tren de Llevant) o per rescatar la concessió del túnel?


Així, tot fermat i ben fermat: mentre a Sóller tant PP com PSOE el juny passat demanaven el rescat i que es pagui el deute de la subvenció, al Consell voten tots dos junts en contra del rescat. És una llàstima, perquè pensam que aquesta era l’ocasió per, “sense bromes” i de veres, amb euros a la mà i negociacions, fer més a prop el final del peatge del túnel de Sóller. Ara anava de bo, però el bipartit PP-PSOE ho ha espenyat. Per tant, res de nou: subvenció sense pagar i concessió fins al 2022.


Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.