facebook twitter youtube Sindicacio

Progressites per Sóller

Menu:


CercadorTANATORI: UN ÈXIT “QUASI” AMARG

progxsoller | 18 Març, 2013 15:13

| latafanera.cat meneame.net facebook.com politi.cat google.com twitter.com

Fa quasi un any, el Partit Popular aprovà en solitari per via d’urgència la correcció  “d’un error” comès a l’inventari municipal de béns aprovat el 2010: qualificar com a bé de domini públic el solar del cementeri que té el tanatori construït damunt per l’Ajuntament (ja que l’empresa funerària municipal creada pel PP el 2007 fou anul·lada per sentència judicial). El PP volia que l’inventari digués que el tanatori i el solar sobre el qual es construí era bé patrimonial per poder-los adjudicar a la nova empresa funerària municipal que intenten crear.

“Bé patrimonial”= menys protecció
 
El canvi de qualificació jurídica de “bé de domini públic” a “bé patrimonial” pot parèixer una pardalada, però no ho és. Si la propietat municipal és el que es diu “de domini públic”, és inalienable, inembargable i imprescriptible; és a dir, que el poble de Sóller pot estar segur que cap govern municipal o empresa funerària el podrà vendre o hipotecar, que cap particular o entitat podrà fer-se’l seu per deutes, per ús o per qualsevol altra raó.

En canvi, si el declaram “bé patrimonial”, es perd aquesta protecció. Essent propietat de l’Ajuntament o d’una empresa pública, podrà ser venut, hipotecat, embargat... en definitiva, el poble de Sóller ja no té segur seguir tenint-lo com a seu.

Com a grup municipal, no entenem quina idea pot fer que el Partit Popular de Sóller vulgui llevar aquesta protecció al tanatori i als terrenys annexos al cementeri. Ho vol vendre?, ho vol hipotecar?  No s’entén, perquè el tanatori pot seguir emprant-se i ser “bé de domini públic”, pot llogar-se, donar-se en concessió i, fins i tot, cedir-se gratuïtament a una empresa pública funerària.

Perquè no hi ha cap raó que ho justifiqui, ens hi oposam i ens hi seguirem oposant a aquest canvi de qualificació jurídica. Al ple de data 3 d’abril de 2012, el Partit Popular acordà una rectificació d’error a l’inventari municipal en el sentit que hem explicat. Ho feren per urgència i dient-ho sols unes hores abans del Ple.

Nosaltres ens hi oposàrem no sols per la idea que duia darrera el tema, sinó també per la manca de procediment legal. Així ho diguérem al Ple i, fins i tot, la nostra representant al Consell, Magdalena Palou, presentà un recurs de reposició que el PP tombà al ple del mes d’agost.

Com hem dit, el canvi de qualificació jurídica de “bé de domini públic” a “bé patrimonial” pot parèixer una pardalada, però no ho és; per això la llei obliga a unes passes molt precises per poder fer aquest canvi: s’ha de segregar el solar i/o l’edifici; s’ha de desafectar, amb termini d’exposició pública per poder fer-hi al·legacions, i després, cedir o vendre.
 
Un recurs contenciós administratiu

Progressistes per Sóller (PSM-IniciativaVerds) iniciàrem les passes per dur l’Ajuntament al jutjat perquè es declaràs que el tanatori i solar annex al cementeri eren de domini públic. No hi havia cap error a l’inventari. Si el PP volia fer el canvi a “bé patrimonial”, almanco, que ho fes pel camí legal. Té majoria absoluta i ho podrà fer, però almanco seguint el procediment que diu la llei.

Fer el canvis dient que és “una rectificació per error” és una drecera tramposa; la mateixa que vol emprar el Consell per autoritzar un gran hotel devora Es Trenc. En aquest cas, els nostres representants al Consell també han duit el tema al Jutjat Contenciós.

Al darrer Ple municipal de dia 19 de febrer de 2013, per via d’urgència i sense comunicacions prèvies, el Partit Popular va aprovar la segregació i la desafectació del tanatori i del solar i dels edificis annexos al cementeri. Nosaltres seguim estant-hi en desacord, però, almanco, i gràcies al fet que l’Ajuntament de Sóller havia rebut la notificació oficial del nostre recurs contenciós tramitat, el PP va procedir al canvi de qualificació jurídica de “bé de domini públic” a “bé patrimonial” de manera legal.

Tots els ciutadans de Sóller poden fer al·legacions si ho troben oportú. Es pot mirar el BOIB de dia 2 de març.Nosaltres ens hi seguirem oposant per tots els camins legals que tenguem; si bé donam per conclús el procediment contenciós que havíem iniciat ja que el PP ha reconegut amb fets que noltros teníem raó.

Haguéssim guanyat el plet, però no volem actuar per pura caparrudesa; el PP no ho reconeixerà, però ens ha donat la raó, i sabem que si arribàssim al final s’acabaria condemnant a l’Ajuntament a pagar les costes judicials, i això seria un perjudici innecessari per al poble de Sóller.

Per això deim que ha estat un èxit “quasi amarg”. Hem guanyat un plet sense necessitat d’entrar-hi a fons, però hem de seguir lluitant per defensar els interessos del poble i el seu patrimoni públic.

¿Quin interessos poden amagar-se darrera aquest canvi jurídic, fet com si no tengués importància i per via d’urgència?


Categoria: General. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comentaris

Publica el teu comentari. Faig servir la moderació per evitar, exclusivament, spam.